Odla gräs i kruka: En komplett guide

Att odla gräs i kruka är en praktisk och enkel lösning för dig med begränsat utrymme. Det ger också möjligheten att skapa ett vackert arrangemang av olika krukor och grässorter.

I denna guide kommer vi att ta dig igenom steg för steg processen för att odla gräs i en kruka. Vi kommer att ge dig tips om jordval, vattning och placering för att se till att ditt gräs växer grönt och friskt hemma.

Nyckelpunkter

 • Odling av gräs i kruka är en praktisk lösning på begränsat utrymme
 • Gräs i kruka ger möjlighet att skapa vackra arrangemang med olika krukor och grässorter
 • Jordval, vattning och placering är viktiga för att ditt gräs ska växa grönt och friskt

Varför odla gräs i kruka?

Oavsett om du vill odla gräs inne eller ute är krukor ett utmärkt sätt att skapa gröna ytor. Du kan välja mellan olika storlekar, former, färger och material för att det ska passa just din trädgård.

Vackra gröna ytor på din balkong, eller diversifiering av trädgården? Att odla någon fin grässort i en kruka är svaret!

Välja rätt kruka

För att odla gräs i kruka behöver du välja rätt kruka. Det är viktigt att krukan har tillräckligt med dräneringshål för att undvika övervattning och att den är tillräckligt stor för att rymma rotsystemet. Här är några saker att tänka på när du väljer en kruka:

 • Växter i krukor kommer i olika storlekar och material. Plast- och keramikkrukor är vanliga, men du kan också hitta krukor i glas, trä och sten.
 • Välj en kruka som passar din trädgård i övrigt. Du kan välja en enhetlig stil för alla dina växter eller blanda olika krukor för en roligare känsla.
 • Tänk på krukans färg. En kruka i en ljus färg kan reflektera solens strålar och hålla rötterna svala, medan en mörkare kruka kan absorbera värmen och behålla fukten längre.
 • Krukor med inbyggd dränering är idealiska, men om krukan inte har hål i botten kan du borra de själv.

Välja rätt jord och gödsel

För att ditt gräs ska trivas i krukan behöver du använda rätt typ av jord och gödsel. Att välja rätt jord är avgörande för att gräset ska få tillräckligt med näring och fukt. Det finns många olika typer av jord som är lämpliga för gräsväxter.

Tips: Välj jord som innehåller tillräckligt med organiskt material för att hjälpa till att hålla krukan fuktig och stödja gräsets tillväxt.

När det gäller gödsling är det viktigt att använda ett gödsel som är speciellt utformad för just gräs. Välj ett balanserat gödsel som innehåller kväve, fosfor och kalium för att säkerställa att gräset får de näringsämnen det behöver för att växa sig starkt och friskt.

Tips: Gödsla gräset ungefär varannan vecka!

Placering och belysning

För att gräsodlingen i krukan ska bli en succé är det viktigt att ställa krukan på rätt ställe. Om du odlar inomhus, välj en plats som får tillräckligt med ljus för att stödja tillväxten. Om du odlar utomhus, undvik att ha krukan i direkt solljus under de varmaste timmarna på dagen.

Tips för att odla gräs inomhus

Om du odlar gräs inomhus, välj en plats som får tillräckligt med indirekt solljus, eller använd en växtlampa för att ge extra ljus. Använd en timer för att se till att den får tillräckligt med ljus varje dag.

Tips för att odla gräs i kruka

 • Välj en kruka med tillräckligt med dräneringshål för att undvika övervattning.
 • Välj kvalitetsjord lämplig för gräsväxter och se till att den har tillräckligt med näringsämnen för att stödja gräsets tillväxt.
 • Vattna regelbundet, men undvik övervattning som kan leda till att det ruttnar.
 • Gödsla regelbundet för att stödja tillväxten.
 • Ta hand om eventuellt ogräs.

Vanliga problem vid odling av gräs i kruka

Odla gräs i kruka kan vara relativt enkelt, men det kan också uppstå vissa problem som kan påverka gräset. För att undvika att gräset lider, se till att välja grässorter som faktiskt trivs i kruka och plantera de på rätt sätt från början.

En vanlig orsak till problem är när krukan är för liten för att rymma gräsets rotsystem. Detta kan leda till hämmad tillväxt och att gräset blir svagt.

Det är såklart också viktigt att inte glömma att klippa gräset! För gräsmattan kanske det passar med knivar till robotgräsklipparen, men för krukan kanske det är bättre med en vanlig sax.

Att vattna fel är en annan vanlig orsak till problem för gräset. Att vattna för mycket kan leda till att rötterna ruttnar och att vattna för lite kan göra att gräset torkar ut.

Grässorter som trivs i kruka

När du väljer vilken grässort du ska odla i kruka är det viktigt att välja en som trivs där. Vissa grässorter är bättre lämpade för krukor än andra, så se till att göra din forskning innan du börjar din odling.

Några exempel på grässorter som trivs i kruka är:

GrässortBeskrivning
MajgräsEn tålig grässort som trivs i en mängd olika miljöer och krukor.
KrypvenEn lågväxande grässort som trivs i mindre krukor och ger en mjuk känsla.
BlåsvingelEn vacker grässort som trivs i större krukor och ger en förtjusande blå-grön färg.

Hur man planterar gräs i kruka

För att odla gräs i kruka behöver du först välja en kruka som rymmer gräsets rötter. Se också till att den har tillräckligt med dräneringshål.

 1. Fyll krukan med jord som är lämplig för gräs. Se till att jorden är fri från ogräs och att den innehåller tillräckligt med näringsämnen för att stödja gräsets tillväxt.
 2. Sprid ut gräsfröna jämnt över jorden. Sätt inte fröna för djupt, utan strö dem bara över ytan och täck dem försiktigt med jord.
 3. Vattna försiktigt efter plantering för att se till att jorden är fuktig.
 4. Placera krukan på en plats där gräset får tillräckligt med solljus, men undvik starkt solsken under de varmaste timmarna på dagen.
 5. Vattna regelbundet och se till att gräset får tillräckligt med näring genom att regelbundet använda gödsel.

Slutsats

Att odla gräs i kruka kan vara en rolig idé, och det är dessutom mycket lättskött. Genom att välja rätt kruka, jord och gödsel kan du låta gräset växa i din egen trädgård. Det blir dessutom mycket lättare om man använder en självvattnande kruka!