Självvattnande kruka bäst i test – hitta bästa självvattnande krukan!

Är även du på jakt efter självvattnande kruka bäst i test? Då har du kommit till rätt sajt! Nedan letar vi fram den allra bästa självvattnande krukan enligt dina behov. Dessutom har vi satt ihop en kort köpguide för att underlätta ditt val som du hittar i slutet av artikeln. Så vad väntar du på? Skrolla ner till topplistan redan nu!

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar.

Självvattnande kruka bäst i test

Botanium självvattnande kruka – bäst i test!

En grå självbevattnande kruka med ett litet träd planterat i tillverkad av Botanium

Den här odlingskrukan från Botanium är den vi utser till självvattnande kruka bäst i test! Med sin ypperliga förmåga att vattna plantan i flera veckor innan du behöver fylla på vatten är den riktigt praktisk.

Den minimalistiska designen på krukan gör dessutom att den passar i princip överallt – både inne och ute! Den har också en hydroponisk teknik som gör att växterna växer snabbare.

En perfekt kruka med automatisk bevattning som gör det enkelt att olda allt från örter till grönsaker.

Bästa billiga: SmartaSakers självvattnande kruka

En grå självvattnande kruka som ser ut att vara gjord i sten med olika plantor i sig tillverkad av Smartasaker

Den här billiga varianten från Smartasaker kan inte rekommenderas nog av oss på Trädgårdsrundan. Den finns i både 30 och 40 cm’s diameter och kan därför lämpas även för lite större växter. Trots den låga prislappen har krukan en vattenindikator.

Precis som andra självvattnande krukor har även den här en inner- och ytterkruka. Den är riktigt lätt att montera genom att bara pilla ihop de två delarna. Ytterkrukan gör dessutom att krukan ser ut som en vacker stenkruka – något vi uppskattar enormt. Det gör också att den lämpar sig för både inomhus- och utomhusbruk.

Bästa stora: Paulina Recycled bevattningskruka

En svart och silvrig bevattningskruka som kallas "Paulina Recycled" med bevattningsrör längst upp

Den här bevattningskrukan som kallas ”Paulina” är inte bara praktisk – den rymmer stora plantor också! Den har nämligen ett vattenmagasin på hela 5 liter, och plats för 26 liter jord! Det ger en långtids-bevattning för att växterna ska trivas bättre.

Det som skiljer den från andra självvattnande krukor är att man inte behöver montera isär den för att fylla på vatten. Det görs enkelt uppifrån genom att bara hälla ner i röret.

Som pricken över i:et är krukan dessutom tillverkad av återvunnen plast!

Vanliga frågor

Hur gör man en egen självvattnande kruka?

För att göra en egen självvattnande kruka behöver du två krukor, en större och en mindre. Placera den mindre krukan inuti den större, fyll upp mellanrummet med vatten och lägg en bevattningstråd som går från vattnet till jorden i den mindre krukan. Detta skapar ett system där jorden själv absorberar vatten när den behöver det.

Vilka växter trivs i självvattnande kruka?

Växter som trivs i självvattnande krukor är bland annat fredslilja, afrikansk viol och olika typer av ormbunkar. Dessa växter föredrar jämn fuktighet och kan dra nytta av det konstanta vattenflödet som en självvattnande kruka har.

Hur fungerar en självbevattnande kruka?

En självvattnande kruka fungerar genom kapillärkraft. Den består av två delar: en vattenreserv och en kruka med jord. En bevattningstråd länkar dessa två delar, och genom kapillärkraft dras vatten upp till jorden när den börjar torka ut.

Hur vattnar man en självvattnande kruka?

Att vattna en självvattnande kruka innebär att du fyller på vattenreserven. Denna reserv är oftast tillgänglig via en plugg eller öppning på krukans sida eller undertill. Du behöver bara fylla på reserven när den är tom, för att minska risken för övervattning.

Bästa självvattnande kruka

Hur hittar man den bästa självvattnande krukan?

Kapacitet

En av de mest kritiska aspekterna av en självvattnande kruka är dess vattenkapacitet. Du vill ha en kruka som kan hålla tillräckligt med vatten för att underhålla din planta i minst en vecka. Olika plantor har olika vattenbehov, så det är viktigt att veta hur mycket vatten just det du tänkte plantera behöver.

Vi tycker också du borde ta en titt på hur mycket jord den rymmer. Vissa plantor behöver mer jord än andra, så välj en som passar dina plantor. Om du är osäker – välj alltid en för stor!

Anpassning till växterna

Din växt och dess behov spelar en stor roll när du ska välja den bästa självvattnande krukan. Här ska du tänka på storleken på växten, dess rötter, samt hur mycket vatten och jord den behöver.

  • Storlek och rotsystem: Om du har en stor planta eller en med mycket rötter, behöver du en större självvattnande kruka. Lika viktigt är det att välja en kruka med tillräckligt djup för att rymma plantans rötter.
  • Vattenbehov: Vissa plantor, som suckulenter och kaktusar, behöver mycket mindre vatten än andra. Dessa trivs inte i en självvattnande kruka eftersom de håller jorden fuktig konstant. Å andra sidan, vattentäta plantor som fernor eller tropiska plantor, kan dra stort nytta av en självvattnande kruka.
  • Mängd jord: Ta reda på hur mycket jord din planta behöver för att växa och utvecklas optimalt. Detta påverkar storleken och djupet på den självvattnande krukan du ska välja.

Mätsticka – Ett måste eller ett plus?

En del självvattnande krukor kommer med en inbyggd mätsticka. Denna kan vara otroligt praktisk för att hjälpa dig att se när det är dags att fylla på vatten. Det är dock inte ett måste. Du lär dig ganska snabbt hur mycket plantan behöver fyllas på och kan på så sätt räkna ut när du behöver fylla på nästa gång. Missuppfatta oss inte dock – en mätsticka är sjukt praktiskt!

Självbevattnande kruka bäst i test

  • Bästa självbevattnande krukan: Botanium odlingskruka
  • Nr 2: Lechuzas runda självvattnande kruka
  • Nr 3: Paulina ”Recycled” bevattningskruka
Självvattnande kruka test

Så gjorde vi vårt självvattnande kruka test

För att göra vårt självvattnande kruka test behövde vi först och främst ta en titt på vad som fanns där ute. Vi utgick från vad andra kunder tyckte och valde ut de som fått bäst recensioner.

Vi läste sedan på om alla krukorna med hjälp av kundrecensioner och produktbeskrivningar. Utifrån informationen vi läst i de skrev vi sedan våra egna recensioner om alla krukor.

Källor